Bir yeni nesil reklam metodu olarak viral, insanların ‘bunu paylaşmada duramam’ diyerek hiçbir baskı altında kalmadan paylaştıkları, bu yüzden de virüs gibi yayılan videoları ifade eder. Viralin pazarlama içindeki ağırlığı gittikçe artmaktadır. Viral bir video yapmak bir bakıma kumar oynamaya benzer. Kolay, eğlenceli ve bol kazançlı görünür ama deneyince şaşırtıcı derecede zordur. Maalesef ki ‘izlenme ve virüs etkisi garantili’ tek bir genel geçer viral video formülü yoktur.
Ana iki viral çeşidi vardır: kişisel olarak yüklenmiş videolar ve kampanya videoları. Kişisel olarak yüklenmiş videolar çoğunlukla komik içeriğe sahip kişisel videolardır. Kampanya videoları, marka farkındalığı yaratmanın bir yolu olarak bir şirket tarafından üretilmiş videolardır. Fakat bugün her başarılı kampanya viralinin arkasında ücretli seeding (paralı medya) ve geniş bir network varlığı söz konusudur.
PSY’nin Gangnam Style videosu 3,5 aylık süre zarfında yaklaşık 850 milyon defa görüntülendi. Videonun ‘Çarpıcı İçeriği’ni oluşturan unsurlar şöyle: PSY’nin kendine özgü hareketleri ve kişiliği; insanların hemen kapıp, taklit edebileceği ‘markalaşmış ata binme dansı’; dil bariyerini yıkıp akılda kolayca kalan melodi; 4’13’’lik videoda gözüken 19 farklı arka plan dekoru; artık marka haline gelmiş kostümler; ünlü Koreli tiplemeleri. PSY’nin bir üyesi olduğu YG Entertainment, video lanse edilmeden önce ilk aşama olarak 2 milyon abonesine videoyu yaydı. YG Entertainment, Gangnam Style videosundan önce, yıllar içinde 1.6 milyar görüntülenme elde etmiş ve twitterda geniş takipçi kitlesine sahip başlı başına bir marka. Bu büyük hayran kitlesi, Gangnam Style videosunun daha ilk günde birden fazla ünlü tarafından tweetlenmesini sağladı. Daha sonrasında da CNN, Wall Street Journal ve birçok başka medya kuruluşu tarafından gündeme getirildi.
Bu yıla baktığımızda, “Harlem Shake”in 10 günde 44 milyon defa ve yeni oluşturulan versiyonlarının günde 4000’in üzerinde görüntülendiğini görüyoruz. Beş dakikalık bir videoya kimsenin vakti yok. Açık ki Harlem Shake’in başarısının en önemli sebebi 30’ar sn.lik bir formülü olmasında: 14 sn.lik hazırlık müziği+ videoda anlık bir durma noktası + 14 sn.lik agresif dans + 2 sn.lik geçiş sesi ve agresif dansın yavaş çekim hali. Formül neden işe yarıyor diye düşünürsek, herkes yaratıcı değil ve dahası olmak zorunda da değil ama hazır bir formüle değişken katmaya herkes çok yatkın.
Türkiye’ye bakınca son dönemlerde ‘Piston Aşağı indi’ organik virali izleyicilere basit bir formül verdi ve geniş yayılım sağladı. Markaların hazırladığı viral tarihçesine bakınca, Türkiye’nin hafızasına kazınmış bazı virallerin üstünden geçecek olursak; Profilo’nun “O Tabak Bitecek” ve “Yavrum seni like ettim” videoları; Batesmotelpro’nun Gittigidiyor.com için hazırladığı Sütü Seven Kamyoncu’su; THY’nın ‘İnanılmaz evlenme teklifi’ ve viralin ilk örneklerinden yine Gittigidiyor.com için hazırlanan ‘Aldatılan Kız Fulya’ akla geliyor. Buna rağmen başarılı ve hatırlanan kampanya viralleri sayıca çok değil; mayanın tam tutmamasının belki de belli başlı nedenleri viral içinde markalamanın ciddi şekilde çok yapılması, markanın karakterine uyup uymayacağını düşünmeden esprili tonaliteye ağırlığınca yer verilmesi, bunun yanında viralin çok ucuz bir mecra olacağı yanılgısına düşüp seedinge bütçe ayrılmaması olabilir.
BAŞARILI VİRAL VİDEOLARIN YEDİ ÖZELLİĞİ
1. TAMAMEN BEKLENMEDİK
Harlem Shake’e bakın: Dehşet basit bir formülü var. 30 saniyenin yarısında yapmanız gereken tek şey delirmek. Bu kadar eğlence ve rahatlama bundan daha basit bir şeyle mümkün olamazdı. ‘Piston aşağı indi’ videosu buna verilebilecek bir diğer örnek.
2. AŞIRI KOMİK
Başkalarını güldürecek videoları paylaşmak insanın doğasında var. Çünkü en komik şeyler, üzerinde düşünülmemiş, hesabı kitabı yapılmamış naif durum komedileridir. Bu yüzden en çok tercih edilen yöntemdir. Fakat marka bazlı düşünecek olursak komik olmak kolay değil ve marka DNA’ına aykırı durumlarda komedi ögelerini uyarlıyor olmak birçok virali çuvallatıyor. Bu yüzden komiklik sınırına dikkat edilmesi gerekiyor.
3. ‘HEPİMİZİ İLGİLENDİREN ŞEYLER’
Videoların içeriği daha büyük bir hedef kitleye hitap ettiğinde, birilerinin bu videoyu sosyal ağıyla paylaşma olasılığı da çok daha fazla oluyor. Türkiye’den Profilo’dan ‘Tüm yavrulara bayram hediyesi’ ve ‘Yavrum seni like ettim’ bunun en iyi örneklerinden.
4. GERÇEĞİ AÇIĞA ÇIKARMAK
Viral video başarısının göz ardı edilen bir yönü de gerçeğin açığa çıkarılıyor olması. Öncesi ve sonrasını gösteren o çılgın kilo verme resimleri, bir olayın gerçek olup olmadığı kuşkusunu düşüren videolar merakı arttırır. ‘Furious Pete’ ya da ‘Black Swan’ kamera arkası gibi viraller buna en iyi örnekler.
5. DUYGUSAL
Viralde yürünebilecek en iyi yollardan bir de etkili bir hikaye örgüsüyle izleyicilerde “damar” bir duygu yakalamak veya kendileri ile bağdaştırabilecekleri bir acı noktasına temas etmek. “Dear 16 years old me” videosu bu türün en iyi örneklerinden.
6. İNTERAKTİF
Bazı markalar ise viral başarı elde etmek için YouTube’un interaktif yeteneklerinden faydalanıyorlar. Hem TippEx hem Hell Pizza, milyonlarca görüntüleme elde eden “Maceranı Seç” serileri yarattılar. TippExx, “Hunter Shoots a Bear” dizisinde olaylardan habersiz bir ayının kaderini izleyicilerin ellerine teslim etti. “Her koşulda pizzanızı evinize ulaştırmak boynumuzun borcu" diyen Hell Pizza ise zombi istilasında dahi pizza siparişi verileceğini ön görerek, olası bir durumda servis çalışanlarının işine ne kadar bağlı olacaklarını, duruma ne kadar hazır olduklarını vurgulamak için etkileşimli videolarını hazırladı.
7. DOĞRU YER, DOĞRU ZAMAN: ORGANİK OL
Bu karakterdeki viraller doğaları gereği maalesef pek öngörülebilir değiller. “Charlie Bit My Finger” ve “David after Dentist” gibi videolar organiktir. Kameranın ardındaki kişi kayıta başladığında ne elde edeceğini bilmez. Bu birçok viral videonun ortak yönü olsa da kampanya virallerinin pek bel bağlamaması gereken bir durum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder