3 Aralık 2013 Salı

Bir Pazarlama Dehası Kılavuzu: İçerik Pazarlaması

For English Please Click

İçerik pazarlaması, her geçen gün elini daha da güçlendiriyor. Geleneksel pazarlamaya göre %62 daha az maliyetli ve üç kat daha fazla sonuç veren içerik pazarlamasının bir markaya belki de en çok faydası potansiyel alıcılarının satış ile konuşmadan satın alma sürecinin %57’sini atlamış oldukları. Bu hem marka hem de tüketici için ciddi bir basamak.

İçerik pazarlaması belli bir hedef kitlenin ilgisini çekmek, o kitleyi ele geçirmek ve onunla iletişim kurmak amacıyla ilgili ve değerli içerik yaratan ve yayan bir pazarlama tekniği. Efektifliği satış yapmaktansa tüketiciye yardımcı olmasından kaynaklanıyor; hikaye anlatıp  marka tanıtımı yapmaktansa yeni bir şey öğretip tüketiciyi bilgilendirmek ve bilinçlendirmeyi amaçlıyor.
Tüm bu efektifliğinin yanında içerik üretmek meşakkatli bir iş. Zorluğu istikrarlı bir şekilde paylaşılası içerik üretebilmekten ve her daim alıcı bulabilmekten kaynaklanıyor.

Bu doğrultuda öncelikle belirli bir amaç doğrultusunda strateji inşa edilmeli – örneğin, Facebook “beğeni”lerinizi artırmak veya e-posta veri tabanınızı geliştirmek gibi.
Amaca karar verildikten sonra performansın nasıl takip edip ölçümleneceği hesap edilmeli - Google Analytics ulaştığınız hedefleri kaydetmek için harika ve hali hazırdaki ölçümleme fonksiyonelliğini her geçen gün artırıyor.

En başarılı içerik şu ikisinden birini gerçekleştirir - Hedef kitlenize yepyeni bir konsept, fikir veya haber hikayesi sunar veya var olan bir fikri yeni bir formatta amaca uygun hale getirir. Başkalarının verilerini kullanmakla kendi verilerinizi toplamanın artı ve eksi yönleri var. Başkalarının daha önceden toplamış olduğu verileri kullanıyorsanız benzersiz ve haber olmaya değecek bir şey ortaya koymaktan uzaklaşmış oluyorsunuz. Ancak veriyi yeniden şekillendirirseniz yeni hedef kitlelere açılmış oluyorsunuz. Ayrıca orijinal içerik yazarı yaptığınız işi beğenirse, içeriğinizin tanıtımını yapabiliyor.

Elinizde veriler varsa içeriğinizi istediğiniz şekilde yaratmakta serbestsiniz. Veriyi web sitenize koyacağınız bir infografik şeklinde toparlayabilirsiniz ve sonra buna uygun olarak infografiği daha detaylı şekilde inceleyen bir blog yazısı yazabilirsiniz.
İçerik yaratımı başlı başına bir kaç yazı değerinde ama stratejinizi tasarlamak adına, içeriğin her bir parçasının üzerinde çalıştığınız içerik formatında uzmanlaşmış birisi tarafından yaratıldığından emin olmalısınız.

Başlık yazımı ise tek başına kampanyanızın başarısını belirlemede büyük bir role sahip olacak.
İçeriğiniz aynı zamanda pazarlama stratejinizin tamamıyla aynı çizgide olmalı. İçerik pazarlamasında karşılaşılan en büyük sorunlardan biri, içerik parçalarının üretildikten sonra yer aldıkları web sitesinde muhteşem bir yalnızlık içinde bir başlarına kalmaları. Yaymak her şey demek, yani içeriğinizle iletişim halinde olmasını istedikleriniz için açık seçik bir yol oluşturmuş olduğunuzdan emin olmalısınız. Bunu yapmak için pazara giden mevcut yollarınıza bakın ve daha zayıf alanlarınızı analiz edin. Sosyal medyayı, basını veya var olan ziyaretçilerinizi kullanabilir misiniz? Sektör otoritelerinden kendi ağları içinde içeriğinizi paylaşmak üzere faydalanabilir misiniz? Verinizin yazarları ile bağlantıya geçerek onları içeriğinizi tanıtmaya teşvik edebilir misiniz?

İÇERİK PAZARLAMASI FİKİRLERİ:

1.Şirket İçi:
Hayır, müşterileriniz değil – elinizde zaten bir olgu çalışması ve kullanıcı deneyimi cephanesi bulunuyor. Ama ekibiniz, pazarlamanın ön saflarında yer alanlar, en büyük kaynağınız olabilirler. Mühendislerden, ürün geliştirenlerden, diğer ana kullanıcılardan ve bir kullanım senaryosuna göre ürün paketinizin gerçek değerine değinebilecek hizmet odaklı şirket personelinden geri bildirim toplayın.

2.Hakkımızda Kampanyası:
Çağdaş içerik pazarlamacıları bir müşteri demografik veri cephanesi ile donatılmış durumdalar – o nedenle bunu kullanın! Birçok pazarlamacı bunu jenerik olarak yapmakta (örneğin “İşte Ahmet, Talep Yaratma Direktörü”) ancak siz kendinize özgü bir “Hakkımızda” profili yaratarak özel bir iş ünvanının (örneğin, CMO, satış uzmanı, vs) sizin ürününüzü veya hizmetinizi kullanarak işini en üst düzeye çıkardığını gösterebilirsiniz.

3.Etkinliğinizin ayak izi:
Konum tabanlı sosyal ağda her gün gerçekleşen üç milyarın üzerinde check-in iletişim kurmak için bir altın madeni gibi. Bir sonraki fiziksel etkinliğinizde Foursquare’in harekete geçirici özelliklerini etkinlik öncesi ve sırasında kullanarak hedef kitlenizi ve müşterilerinizi check-in yapmaya ve şirket ahalinizin bir parçası olmaya teşvik edin. Bir yemeğin veya resepsiyonun sahibi veya sponsoru iseniz bu daha da eğlenceli olacaktır.

4.Ölçütleriniz:
Kullanıcı tabanınızı en çok ilgilendirecek durumlara karar verin ve içeriğinize bunları katın. Örneğin, müşteri hizmeti yanıtlama sürelerini takip ediyorsanız veya müşteri hizmeti hedefleri belirlediyseniz bunları resmi bir basın bültenine mahkum etmeyin. Bu rakamları bütün kampanya parçalarına serpiştirin. Direkt olarak rakam paylaşamıyorsanız, yeni müşterilerinizin belirli işler için sunulan çözümden nasıl faydalandığı gibi ivmeye ve değere dayalı bilgiye odaklanın.

5. Duygular:
Her etkili içerik pazarlaması stratejisti bir teoriyi benimsemiştir: hepimizin tüketici olduğu. Hepimiz gündeme gülmeyi severiz. Duyguları uyandıran bir imge insanı can evinden yakalar. Mutlu dönüşümler en iyileridir!

6. Pazarlama kanalları sistemi:
İçeriğinizdeki tüm noktaları bütün pazarlama kanalları boyunca birleştirecek bir sistem uygulayın. Esas kritik olan yalnızca pazarlama kanallarının (sosyal, web, mobil, e-posta gibi) katı ölçütlerini anlamak değil; iletişim kurma, harcanan süre, paylaşımlar ve yorum kalitesi gibi yumuşak ölçütleri de anlamak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder