3 Ekim 2014 Cuma

Değer Yaratmak: Büyük Veriyi Anlamlı Hale Getirmek

For English Please Click

Son senelerde pazarlama araştırmalarından tutun saldırı tespitlerine, hastalık tedavilerine, marka yönetimine kadar her şeyin çözümünün “Büyük Veri” (Big Data) olduğu yönünde bir inanış var. Peki büyük veri tam olarak ne demek; neden ‘büyük veri’ olarak adlandırılıyor…

Büyük Veri, bir kişi hakkında olabildiğince bilgi yakalamanın ve bu bilgileri paraya çevirmenin üstü kapalı ve esprili yolu.  Büyük Verinin insan davranışlarını ve satın alım tercihlerini anlamlaştırması veya olası kararlar hakkında öngörülerde bulunması marka yöneticileri için muazzam bir akıllı yönetimin kapılarını açıyor. 

Peki, büyük veri ne kadar büyük..* 2013 araştırmalarına göre bugün dijital evrende 2,7 Zettabayt ( Kilobayt≈210; Zettabayt≈ 270 ) bilgi var. Analistler 2020’de bugünkü verinin yaklaşık 50 katı bir veriye sahip olacağımızı öngörüyorlar. 2012 verilerine göre tarihimizdeki tüm verilerin %90’ı sadece son iki senede yaratıldı. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse her iki günde bir biz zamanın başlangıcından 2000’lere kadar elde ettiğimiz veri kadar bilgi topluyoruz. 

Bu katlanarak büyüyen veri havuzu ve önceden hayal edemediğimiz kadar bilgi neden bu kadar önemli…Çünkü; dünya çapında 1,75 milyar akıllı telefon sahibi var ve internet erişimi 1 ila 2 milyar arasında.. Facebook her ay paylaştığı içeriği 30 milyar adet olan 1.06 milyar aylık aktif kullanıcıya sahip. Her gün yaklaşık 465 milyon kullanıcı tarafından 175 milyondan fazla tweet atılıyor. Bu içerik üretimi büyük verinin katlanarak büyümesine ve hemen hemen herkesin demografik, ekonomik ve duygusal durumlarına hâkim olmaya yardımcı oluyor. Yani büyük veri aslında tüketicinin hayatında her gün karşısında, sadece onu büyük veri olarak çağırmıyoruz. Sosyal medya sitelerinin kendimizin bile düşünmediği ama hoşlandığımız ürün alternatiflerini öngörerek bize tercihler sunması (bunu beğendiyseniz bunu da beğenebilirsiniz); Google Adwords’un sitelerimizi analiz edip hangi anahtar kelimeleri seçmemiz gerektiğine yardımcı olması; bankaların hangi saat aralığında hangi işlemi yapacağımızı öngörerek buna dönük ekranlarla bizi karşılaması, akıllı şehir planlamaları gibi her bir günümüzde karşılaştığımız tüm bu detaylar büyük veri analizi ürünü… 

Pazarlama, satış ve satış sonrasının her geçen gün daha vazgeçilmezi haline gelen büyük veri için şunun bilincinde olmak gerekiyor ki; verinin sonu yok. Dolayısıyla toplanabilecek verinin de sonu yok.. Ama kaynaklar sınırsız değil. Bu yüzden büyük verinin kontrolünde ve yönetiminde başka araştırma içgüdüleri ve analiz becerileri devreye giriyor. Günün sonunda küçük de olsa büyük de olsa veri, veridir. Verinin değeri büyüklüğü ile değil, anlamıyla orantılı olacaktır. Veri değerIendirme stratejisi, daha büyük teknolojiler ile değil soruların doğru şekilde sorulup gerçek içgörüye yönelik cevaplara yönelik kurgulanmasıyla başarılabilir. 

Bakın bu sene Cannes 2014’te Sir John Hegarty büyük veri ile ilgili neler dedi:
Sadece veri değil, değil mi? ‘Büyüüükk’ veri. Tanrım. Bir şey diyeyim mi, uzun süredir bu işi yapıyorum. Birileri bir şey keşfeder, herkes o yöne doğru çullanır. Yok, insanların terli avuç içlerini ölçeceğiz, yok göz bebeklerini takip edeceğiz. Şimdi de büyük veriyi icat ettik. Veri her zaman önemliydi. Bunun her şeyin çözümü olacağını düşünmek, bütün cevapları vereceğini düşünmek saçmalığın daniskası. Herkes aynı veriye bakıyorsa herkes aynı sonuçlara varıyordur demektir ve herkesin yaptığı birbirine benzeyecektir. Verinin esprisi sizi bir noktaya kadar getirip sonra “Bunun hakkında ne düşünüyorsun?” ya da “Bunun hakkında nasıl hissediyorsun?” diye sormasıdır. Veri bir şeylerin cevabı değildir, bir sorular setidir.”

DEĞER YARATMAK İÇİN 6 İPUCU:

1- UZUN DÖNEMİ DÜŞÜNÜN
Büyük veri teknolojisini güncel olarak takip etme konusunda endişeliyseniz, yalnız değilsiniz. Her şey o kadar hızlı gelişiyor ki bu sene veya gelecek sene hangi aracın, platformun ve yöntemin en iyi olduğunu bilmek imkânsız. Sakin olun. İlişkisel ve çevrimiçi işlem sistemleri, ister öncül ister bulut üzerinde çalışsın, daha verimli ve daha zeki olacak. Hadoop** ve veri ambarları arasındaki ilişkileri kolaylaştıracak teknikler gelişecek. Ve her zaman,  ürünler pazara tam olarak belirli ihtiyaçlarınızı karşılamak için gelecek. Doğrudan geniş format çeşitliliğine bağlanan bir kurumsal zekâ platformu sağlayın. 

2. BÜYÜK VERİYI GÖZ HİZASINA İNDİRİN
Büyük veri görselleştirildiğinde göz hizasına gelmiş olur. Aberdeen Grup tarafından 2013 yılında hazırlanan bir rapor: “Görsel keşif aletleri kullanan organizasyonlarda, kurumsal zekâ kullanıcılarının yüzde 48’i ihtiyacı olan bilgiyi IT çalışanlarının yardımı olmadan bulabiliyor.” diye belirtiyor. Görsel keşif olmadan, bu oran yüzde 23’e düşüyor. Görselleştirilmiş veri kullanan yöneticiler diğer yöneticilere göre, veriyle yaygın olarak etkileşime geçmeye iki kat daha yatkınlar (%33’e karşı %15). 

3. KAPSAMLI BİR İÇGÖRÜ İÇİN KULLANICIYI YETKİLENDİRİN
İçgörü keşfetme tutkusuyla yanıp tutuşan insanları tanıyor musunuz? Onları durdurmanın bir yolu yoktur. Elde ettikleri onları tatmin edinceye kadar sürekli yeni sorular sormaya ve yeni değerler yaratmaya devam ederler. “Büyük veri kullanan organizasyonlar, diğer organizasyonlara göre; IT grubu tarafından değil, öncelikle iş dünyasının bireyleri tarafından yürütülen BI projelerine %70 daha yatkındırlar.

4. KÜÇÜK VERİNİN İÇİNDEN BÜYÜK VERİYİ YARATIN
Yakından bakın ve büyük verinin hangi parçalardan oluştuğunu görün: daha küçük veri setleri. Tek başına, her bir veri seti bir değer yaratır. Üst üste geldiğinde, daha kapsamlı bir değer sunar.
Tüketici ürünleri endüstrisinde, örneğin yönetici, ancak tüketicinin hissiyatını ve satım alım verisini harmanladığında tüketici davranışları hakkında kesin bir yargıya varabilir. Sadakat kartları ile çok geniş bir veriye ulaşılabilir; insanların neden mağazaya girip torbalarını doldurduklarını öğrenmek için bütün bu veriyi harmanlamak çok önemli.

5. BÜYÜK VERİNIN BÜYÜK BELAYA YOL AÇMASINA ENGEL OLUN
Büyük veride gezinmek kum havuzunda oynamaya benzer. Böyle hacimde bir veri kısmen işe yarıyor ise, bu verinin gerçek insanlardan sağlanmasındandır. Büyük verinin engin okyanuslarına dalmadan önce yönetim esaslarını ve mahremiyet standartlarını belirleyin.

6. TOPU YUVARLAMAYA BAŞLAYIN.
Son tüyo en önemlisi olabilir: Yapın gitsin. Büyük veri çoktan kapınızın eşiğinde, eğer içeride değilse tabi. “Bir iş toplantısında sorulara, şu anda gittiğimiz hızda yanıt verebilirim.” diyor Barclays’ten Peter Gilks. “Önceleri, her soruda bir veya iki gün konuşuyorduk. Şimdi bir toplantıda diz üstü bilgisayarımla oturuyorum ve 20 milyon satırlık verilere dayalı soruları kolaylıkla anında cevaplıyorum. Gösterecek bir şeyiniz olduğunda, diğerleri fark edecektir – çünkü dikkat çekmek için sonuçlar gibisi yoktur.  Sonra temiz bir çevrim yerini alır ve sonuçları organizasyon içinde yayar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder