Türkiye girişimcilik indeksleri incelendiğinde 2008 yılında ortalama %6 olan erken dönem girişimcilik indeksinin günümüzde %12’den fazla olduğu görülüyor Yani her 100 kişiden 12’si ya son 12 aydır girişimcilik faaliyeti yapmayı planlıyor ya da yeni bir girişimcilik faaliyetine başlamış. GEM Türkiye sonuçlarındaki kategori ortalamaları diğer ülkelerle kıyaslandığında, girişimcilik niyetindeki ve algısındaki olumlu bakış açısının Türkiye’nin güçlü bir noktası olduğu ancak girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu göze çarpıyor.
Türkiye’ye ilişkin bazı diğer girişimcilik gerçekleri aşağıdaki gibi:
• Tüm ülkelerde hizmet sektöründeki kapanma oranları imalat sektörüne göre daha yüksek. Ayrıca kapanma oranları küresel kriz döneminde artmakta ve bir ila dört çalışanı olan çok küçük firmalar en yüksek kapanma oranına sahip.
• Türkiye’de kadınların payı işveren girişimciler içinde %1, kendi hesabına çalışanlarda ise %13.
• Girişim sermayesi yatırımcıları arasında Çin, Brezilya ve Türkiye öne çıkıyor.
• Ekonomik büyüme hızında dünya çapında görülen yavaşlama, yeni girişimlerin önündeki fırsatları azaltmaya devam etse de, Türkiye orta ölçekli bir pazar. Gelişmekte olan bir ekonomisi var. Nüfusu büyük ve genç. Tüketici talebi de hareketli... Bu yüzden girişimciliği teşvik eden önemli faktörler var. Rusya’nın ticari ilişkileri, Asya’nın batıdaki yükselişi Türkiye’nin öneminin artacağının göstergeleri…
Peki, dünya hangi kategorilere yöneliyor, hangi sektörler girişimcilikte önem kazanıyor?
• En fazla yatırım alacak kategorilerin sanal gerçeklik, işletme yazılım tasarımları, büyük veriyi yorumlayacak donanımlar, dijital sağlık, online pazaryerleri, sanal paralar, fonlamalar, sigorta sektörü olacağı öngörülüyor.
• Teknolojik gelişmelerle, vazgeçilmez alan ’GÜVENLİK’ olacak. Mobil ve bulut büyük verilerle uğraşan işletmelerin vazgeçilmezi... Ancak verinin güvenilirliği konusunda hala endişeler var. Bu konuda sektör hala aç. Yeni nesil kullanıcı dostu güvenlik çözümlerine ihtiyaç artacak.
• 3D Printing, Türkiye’de hala daha yolun başında olsa da birçok sektörü otomatikleştirecek. Küçük işletmeler finansal olarak artık 3 Boyut dünyasına gücünü yettirmeye başladı. Üretim sektörünün 3 Boyutlu Yazıcıların getireceği makinalaşmaya karşı alternatiflerini üretmesi gerek.
• Görsellik hala artan önemini koruyor. Youtube videoları, işletmeler tekelinde farklı kullanım alanları oluşturacak. Pinterest ve Instagram gibi tüketici deneyimini eğlenceli hale getiren platformlar daha da interaktif hale gelecek. ‘’How to’’ videoları değer kazanacak.
• IBM’in Teknoloji Trendleri Raporu’na göre küçük işletmelerin %75’i, yatırımlarını büyük veri analizine ayırmış durumdalar. Büyük verinin herhangi bir çalışan tarafından analiz edilebilecek hale gelmesi bu alanda kullanıcı dostu gelişmelerin olacağının bir göstergesi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder